Иновативният материал имитира стъкловидното тяло на окотоСингапурски учени са разработили биофункционален термогел,

...
Иновативният материал имитира стъкловидното тяло на окотоСингапурски учени са разработили биофункционален термогел,
Коментари Харесай

Сингапурски учени разработиха гел за предпазване на ретината от белези

Иновативният материал имитира стъкловидното тяло на окото

Сингапурски учени са създали биофункционален термогел, тип синтетичен полимер, за попречване на белези на ретината, които може да зародят вследствие на затруднения при възобновяване на отлепване на ретината, написа

Отлепването на ретината е критична ситуация и изисква незабавен обзор и лекуване.

Ретината - светлочувствителен тънък пласт тъкан в задната част на окото, се отделя от пласта кръвоносни съдове, който обезпечава О2 и хранителни субстанции за окото. Може да се случи на всеки. Колкото по-дълго продължи положението, толкоз по-голям е рискът от трайна загуба на зрението в засегнатото око.
Предупредителните признаци за отлепване на ретината могат да включват в разнообразни комбинации признаци като намалено зрение, внезапна поява на плаващи тъмни петна и (или) проблясъци, постоянно оприличавани на светкавици. Ако единствено дребна част от ретината се е отлепила, може да нямате никакви признаци. Но в случай че огромен сектор от ретината е отлепен, може да не сте в положение да виждате. Незабавното свързване с очен експерт (офталмолог) може да помогне зрението да бъде съхранено.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР